OM EPOK

Ett magasin blir till

Månader av förberedelser är över och nu har du äntligen nått  toppen av berget du drömt om så länge. Planering, slit och träning, allting har betalat sig. Nu står du här. Äntligen. Skidorna är på och du ska snart få njuta av njuta färden ner. Här någonstans börjar EPOK. Just i ett sådant ögonblick av reflektion.

EPOK handlar om känslorna i den stunden. De överväldigande tankarna över att ha nått ditt mål. Om de förberedelser och uppoffringar som du gjort för att förverkliga din dröm. 

Magasinet EPOK föddes när runt 60 kvinnor med en stark kärlek för äventyr och natur fördes samman i en diskussion om jämställdhet inom outdoorbranchen. Med en vision om att lyfta den utövande människans upplevelse istället för att endast fokusera på utförandet, vill EPOK förmedla inspirations- och äventyrsreportage med en ny vinkel.

EPOK ser bortom prestige och förmedlar inspirerande berättelser om allvar, glädje och sorg på djupet.

Fotocollage: Christine Johanson

TEAM EPOK

Anna Lovehed, Stockholm. Arkitekt och fotograf. Initiativtagare till uppstarten av Epok.

Vad är EPOK för dig? EPOK är för mig källan till inspiration och äventyr där läsaren får följa med personer på djupet genom utmaningar, upplevelser och livsöden. Jag saknade läsning och inspiration som gjorde plats för människor oavsett kön, mer på djupet. I en allt mer extremfokuserad äventyrs- och sportvärld är EPOK normbrytande och skiftar fokus från utförande till den utövande människans upplevelse.

Johanna Feuk Westhoff, Stockholm. Kommunicerar olika typer av forskning på nordisk- och EU-nivå.

Vad är EPOK för dig? En möjlighet att komma på djupet, få intressanta, motsägelsefulla narrativ som inte bara handlar om prestation utan främst om människor, reflektioner och erfarenheter.

Frida Berglund, Åre. Fotograf och retuschör.

Vad är EPOK för dig? Epok är en helt ny utmaning för mig, vilket känns jättekul och spännande! För mig handlar EPOK om att inspirera med ett ärligt, naket och djupt uttryck.

Mia Lovehed, Stockholm. Global Senior Media Analyst.

Vad är EPOK för dig? EPOK som magasin är något nytt för mig då jag är den enda i gänget som alltid sportat men inte sysslat med outdoorsport! Så för mig är det fantastiskt roligt att få vara med att skapa något nytt bland gammalt där jag själv hoppas på att bli inspirerad.

Christine Johanson, Åre. Fotograf med stort intresse även för den grafiska världen.

Vad är EPOK för dig? EPOK för mig är något helt nytt jag aldrig gjort förut. Ett projekt med möjlighet att göra skillnad tillsammans med ett gäng kompetenta och påhittiga ladies, vilken utmaning!

Elisabet Aagård, Undersåker. Frilansskribent.

Vad är EPOK för dig? Epok är nåt som egentligen figurerat i egna tankar och i samtal med andra i många många år. Att nu få testa tanken på en mindre testosteronstereotyp skildring av kärleken till berg och till att vara utomhus kittlar såklart.

Amanda Alvmo, Varberg. Frilansskribent och litteraturvetare.

Vad är EPOK för dig? Jag har alltid varit otroligt fascinerad av hur vi genom skrivande och journalistik beskriver verkligheten, och på samma gång är med och skapar den! EPOK är därför en chans att påverka och förändra hur vi skildrar ”outdoorvärlden” och människorna i den, förhoppningsvis på ett inkluderande och nytänkande sätt. Vi behöver nya smarta perspektiv och inspirerande ärliga historier, speciellt i en tid när de gamla idéerna inte längre håller måttet.

Anna Karlström, Tegefjäll. Grundare av InspireUs – nätverk för jämställdhet inom actionsport.

Vad är EPOK för dig? Framförallt ett driv! EPOK är något som står för förändring och som utgör en handlingskraftig aktion i en sfär där kvinnor just nu ryter ifrån på flera plan. Att det är just kvinnor som ligger bakom detta initiativ för att skapa berättelser som erbjuder ett normbrytande alternativ inom en många gånger hård genre – det är inte en slump.

TACK!

Tack till alla er som hjälpt oss på vägen. Som bollat, stött och nött tankar, idéer och åsikter. Ni är guld värda!

/ Teamet bakom EPOK